fbpx
52998727299_a66d5d7648_o

KWPN Magazine | Morgan Barbançon mikt op Parijs

FEI Dressage Nations Cup 2023 – Rotterdam (NED)
Morgan Barbancon (FRA) rides on Habana Libre A – at the FEI Dressage Nations Cup™ 2023, Rotterdam (NED)
Copyright ©FEI/Leanjo de Koster

Ze heeft al een enorme erelijst, maar zit nog bomvol ambities. Met de Zizi Top-zoon Habana Libre A ligt de focus volledig op de Parijse Olympische Spelen in haar thuisland Frankrijk. Om haar ambities te kunnen verwezenlijken verhuisde ze dit jaar met haar paarden naar het Belgische Zandhoven, dichter bij alle grote wedstrijden.

Morgan heeft momenteel zo’n 25 paarden op stal. Deze zijn van haarzelf, van klanten of paarden voor de handel. Ze heeft een ruiter in dienst die haar jonge paarden rijdt, de rest rijdt Morgan voornamelijk zelf. Haar eigen Grand Prix-paarden en haar toekomstpaarden zijn niet bestemd voor de verkoop. “De handel begint steeds meer op gang te komen nu ik hier gevestigd ben. Ik ben bijna wekelijks op pad om paarden te kijken, vaak in Nederland. Ook het lesgeven begint steeds beter te lopen.” Naast de stal in Zandhoven heeft Barbançon ook nog een kleinschalige fokkerij. Haar merries en veulens staan bij Valesca Visser in Schelluinen, nabij Gorinchem.

‘Perfecte’ Habana Libre  
Met Habana Libre klopte Barbançon dit jaar aan bij de wereldtop, met een plek in de kürfinale op zowel CHIO Aken als het EK in Riesenbeck. Dat het duo zo succesvol zou worden, was niet direct in de sterren geschreven, maar inmiddels zijn ze een perfecte match. Het was Morgans moeder die Habana ontdekte. “Hij was toen bijna vijf. Ik reed in de binnenbaan in Weert bij de Korenbloem, en Janneke van Riet kwam binnen met dit paard. Mijn moeder was op slag verliefd en informeerde direct of hij te koop was. Ze kocht hem meteen, maar in eerste instantie heeft mijn zusje hem gereden. Zij twijfelde toen wel of ze zou stoppen met rijden en reed al niet veel meer. Daarom heeft mijn moeder Habana eerst bij Diederik van Silfhout in training gezet, omdat ze geen scheve gezichten wilde door hem direct aan mij te geven. Toen mijn zusje definitief stopte met rijden is Habana naar mij gekomen.”

Voor mij is hij perfect
Het duurde even voordat Morgan de klik met Habana gevonden had. “Maar nu vind ik het echt het beste paard dat ik ooit heb gereden. Echt waar. Voor mij is hij perfect, één van de beste paarden ter wereld. We moeten nog aan veel dingen werken om die beter te krijgen, maar hij heeft alles. Dat is niet omdat hij van mij is, dat zou ik ook vinden bij een andere ruiter. Hij heeft misschien niet de uitgestrekte galop van Glamourdale, maar alles ziet er bij hem heel makkelijk en tevreden uit. Het verschil tussen toen hij zes was en nu: het is gewoon niet meer hetzelfde paard.” Intussen zoekt Morgan een video op van toen ze hem als zesjarige reed en het contrast met de huidige krachtpatser die Habana is, is inderdaad groot. Die ontwikkeling ging echter niet helemaal vanzelf.

Painted Black
Een paard waar Morgan heel dankbaar voor is, dat is de KWPN-goedgekeurde Painted Black (Gribaldi uit Litchy elite pref prest sport-dres PROK van Ferro, fokker familie Van de Valk-van Anholt uit Ommel). Ze nam de hengst toen ze achttien jaar was over van Anky van Grunsven, die er al succesvol Grand Prix mee reed. Met Morgan in het zadel boekte Painted Black nog vele successen en hij was ook het paard dat Morgans doorbraak bij de senioren betekende. Ze heeft de hengst, die momenteel gestald is op Gestüt Schafhof in Kronberg, bij de familie Rath-Linssenhof, nog altijd in eigendom. Als ze de mogelijkheid heeft gaat ze bij de hengst op bezoek, maar ze heeft nog een mooier plan voor ‘PB’ – zoals ze hem noemt – in gedachten.

EK in Aken
“Zodra de stal hier klaar is, wil ik hem heel graag naar huis halen. Painted heeft mij alles gegeven. Ik zal nooit meer zo’n paard vinden als hij. Hij is echt een karakter, een mens. Hij praat zonder te praten. Ik was zo klein en jong toen ik met hem begon, maar hij pakte mij bij de hand en zei: kom maar meisje. Hij is een kind van de familie.” Toen Painted Black 18 was en Morgan 22, reden ze het EK in Aken. Nadat Morgan met hem aan zo’n beetje alle mogelijke grote kampioenschappen deelnam, zoals verschillende EK’s, de wereldruiterspelen, wereldbekerfinales en de Olympische Spelen in Londen), kondigde ze in Aken zijn pensioen aan. Dat was geen geplande actie. “In Aken ging ik vooraf aan de finale ontbijten met mijn ouders en ik zei ineens tegen ze: ‘Ik ga PB vandaag met pensioen sturen’. Ik wilde dat iedereen hem nog kent als het frisse Grand Prix paard, niet als een paard dat al minder aan het worden en helemaal opgereden was. Wat is er nou mooier om dat zo te kunnen doen, op het EK in Aken voor tienduizenden mensen. Dat was voor mij het beste cadeau dat ik hem kon geven.”

Veel KWPN’ers 
Als we later een ronde door de stallen van Morgan wandelen, leert dat ze veel KWPN-paarden heeft. Ook al haar zelfgefokte veulens registreert ze bij het KWPN. “Het zijn gewoon echt mijn lievelingspaarden. Ze zijn leuk, heet, atletisch, eigenlijk alles wat je zoekt, wat dat betreft vind ik de Nederlandse fokkerij heel goed. Soms zijn ze misschien wel wat aan de hete kant, maar ik houd daar van.” In haar kleinschalige fokkerij maakt Morgan zelf alle hengstenkeuzes. Onder haar fokmerries bevinden zich de volle zus van het internationale Grand Prix-paard Eddieni (v.Johnson), de eerder genoemde Karishma HB, en haar voormalige Grand Prix-paard Girasol (v.Gribaldi) en haar dochter Nirasol (v.Franklin).

BRON: KWPN Magazine

Tekst: Bettine van Harselaar
Photo: CHIO Rotterdam ’23 – Copyright ©FEI/Leanjo de Koster