Escobar_ElCaponeXSydney-03

Escobar is de nieuwe troef van Kim Thijssen

Afgelopen weekend werd de EDS-collectie 2021 online afgeslagen. Eén van de opvallende paarden uit de collectie was de NRPS goedgekeurde hengst Escobar (v. El Capone). De 7-jarige donkere hengst, die over veel power beschikt en aanspreekt met zijn hengstenuitstraling, werd verkocht aan Grand Prix amazone Kim Thijssen.

Altijd al een opvallende hengst
Escobar werd gefokt door Stal Krol uit Handel. In 2017 was deze donkere parel een van de meest opvallendste hengsten tijdens de KWPN zadelpresentatie. Toch liet de hengstenkeuringscommissie hem, door zijn afstamming, staan. Van Uytert en Ad Valk kochten de hengst, waarna hij wel goedgekeurd werd voor het NRPS.

Afgelopen jaar viel de hengst wederom op, dit keer tijdens de voorselectie van de Pavo Cup. Onder Emmelie Scholtens liep de zoon van El Capone naar de hoogste score (84 punten) bij de zesjarigen in Houten.

Van pech naar een nieuw begin
Kim Thijssen is een bekend gezicht in de Subtop. Ze bracht al meerdere paarden uit op dit niveau. Helaas kwam er afgelopen jaren veel pech en verdriet op haar pad. De NRPS goedgekeurde hengst Gameboy (v. Gribaldi), waarmee Kim de Grand Prix behaalde, overleed plots in 2019 aan koliek. Kort daarna overleed ook haar Lichte Tour-paard Obama door een ongeluk. Een zwarte periode uit het boek van Kim Thijssen.

Uiteindelijk kocht ze de jonge Kadym om weer mee te gaan trainen. Kim: “Kadym is een Ferdinand x Sorento. Ik vind hem echt een heel goed paard. Hij was dan ook geselecteerd voor het WK door middel van de Pavo Cup. Helaas is dit natuurlijk niet doorgegaan. Ik hoop Subtop met Kadym te gaan rijden, maar hij is nu natuurlijk pas 6 jaar oud.”

Naast Kadym heeft Thijssen nu dus nog een troef in handen, de hengst Escobar.

Ik kreeg hem niet uit mijn hoof
Vorig jaar maakte Kim al kennis met de donkere hengst. “Vorig jaar heb ik hem geprobeerd en vond ik het een fijn paard. Tot een deal kwam het destijds niet, maar ondanks dat bleef hij toch in mijn hoofd zitten”. Tijdens de Excellent Dressage Sales 2021 greep Thijssen alsnog haar kans. Na een spannende biedingsstrijd wist zij het hoogste bod uit te brengen op de NRPS hengst. Na afloop vertelt ze: “Escobar heeft hele goede gangen en is een mooi paard om te zien. Daarbij heeft hij een top karakter. Al die dingen bij elkaar maken hem voor mij heel interessant. Het doel voor de komende tijd is om elkaar eest een beetje te leren kennen. We gaan thuis lekker trainen en ik ga hem meenemen naar mijn lessen bij Patrick van der Meer om te kijken hoe hij het werk aanpakt. Het doel is sowieso om hem te starten in de Subtop, maar we gaan kijken hoe ver we komen.”