KevinKohmann.FiveStar.EditorialPrintL icense.20G3274©susanjstickle.com.

Five Star verovert Amerika

In 2014 werd de 4-jarige Five Star (Amazing Star x Jazz) verkocht tijdens de Excellent Dressage Sales. Destijds was de verkoop van deze getalenteerde KWPN-goedgekeurde hengst al veel besproken. De hengst kwam in 2016 nogmaals in the picture toen hij Reserve Wereldkampioen van de 6-jarige werd op het W.K. jonge dressuurpaarden onder Kirsten Brouwers. Ondertussen staat deze fantastische hengst in Amerika en wordt hij uitgebracht in de Lichte Tour door Kevin Kohmann en ingezet voor de fokkerij.

Sinds 2019 onder het zadel van Kevin
Kohmann kreeg Five Star aan het eind van 2019 onder het zadel, samen met een van de eigenaren van Five Star, Olga Hartsock Ozerova, die de hengst ook trainde. Vanaf februari 2020 mocht Kevin de teugels volledig zelf overnemen. Het doel voor Kevin is om Five Star verder op te leiden tot en met de internationale Grand Prix,  waarna Olga de hengst weer over zal nemen. Samen met het team werd er besloten dat het voor Five Star ook belangrijk was om zich te presenteren op wedstrijden, zodoende brengt Kohmann de hengst ook uit in de Lichte Tour.

Dit blijkt een buitengewoon goede keuze. Afgelopen juli ontving de combinatie nog twee tienen tijdens hun nationale optreden in Wellington van FEI jury Ann Cizadlo tijdens hun Prix. St. Georges proef. Cizadlo verklaarde hierover: “Wat ik zag in Juli was behoorlijk indrukwekkend. In de dressuur willen we graag kwaliteitsvolle gangen zien en ik vond dat Five Star zijn uitgestrekte stap en zijn uitgestrekte galop een 10 verdiende. De uitgestrekte stap laat de mate van zuiverheid zien van de gang en daarnaast de elasticiteit en de souplesse van het paard zijn lichaam. En bij dit paard was dit onderdeel echt buitengewoon goed.”

Een ander hoogtepunt van de combinatie was de deelname aan hun eerste internationale wedstrijd vorige maand. Tijdens het Global Dressage Fall Festival I CDI3* in Wellington maakte de inmiddels 10-jarige hengst grote indruk. Drie dagen op rij won hij elke proef met een topscore en ruime voorsprong op de nummer twee. Jurylid Marriette Sanders liet na afloop weten: “Voor mij was Five Star het hoogtepunt van de week.”

Ook succesvol in de fokkerij
Naast zijn succes onder het zadel, is Five Star ook succesvol als fokhengst. Dit was dan ook een van de redenen waarom de KWPN en Oldenburg goedgekeurde hengst in 2019 naar Amerika geëxporteerd werd door de eigenaarsgroep Equitas LLC. Ondertussen heeft Five Star al twee goedgekeurde AES hengsten voortgebracht en vallen zijn dochters op tijdens de KWPN keuringen en IBOB proeven met scores van boven de 80 punten. Zijn oudste nakomelingen zijn nu 6 jaar en lijken allemaal in het bezit van drie sterke, elastische en bergop bewegende gangen, waarbij de voorbeentechniek uitblinkt. Daarnaast hebben ze een fijn, werkwillig karakter.

 

Kijk voor meer informatie over Five Star op: www.fivestarstallion.com