Giraldo 1

Giraldo, van jong paard naar de zware tour

Tijdens de Excellent Dressage Sales in 2014 werd de toen 3-jarige bruine hengst Giraldo (Rousseau x Flemmingh) verkocht. Een jaar later kwam dit jonge talent onder het zadel van de Ierse dressuuramazone Abi Lyle. Lyle werd tijdens de training van Giraldo steeds enthousiaster over hem en besloot daarom in 2017 eigenaar te worden van Giraldo. Recent startte het duo voor het eerst in de Intermediaire 2 en behaalde meteen ruim 69%. De stap naar de Grand Prix lijkt dan ook niet ver weg meer.

Kracht en elasticiteit, dat is Giraldo
Lyle: “Giraldo heeft zo veel goede eigenschappen. Hij heeft altijd enorme krachtige bewegingen gehad, zeker zijn galop. Die is fantastisch. Maar wat hem misschien nog wel extra speciaal maakt is de enorme elasticiteit in zijn gangen. Op het moment dat ik begon met het trainen van de verzameling richting de passage en piaffe, hoefde ik hem dit eigenlijk niet meer te leren. Hij deed het gewoon al. Hij heeft zo veel natuurlijke souplesse. Daarnaast wil hij altijd werken en zijn lichaam bewegen.

Daarnaast is hij qua karakter het meest lieve en werkwillige paard dat ik ken. In de hand is hij heel gemakkelijk. Hij lijkt soms wel een puppy, zo beleefd en aardig. Ik vertrouw hem volledig. Hij is het type dat je als mens zou willen zijn. En hij doet altijd zijn best. Soms als ik dingen moeilijk vind, dan denk ik aan hoe hij zó enorm zijn best voor mij doet, en dat maakt dat ik dan nog harder mijn best ga doen voor dat wat ik moeilijk vind.”

Mijn eerste eigen paard
Door de jaren heen zijn er voor Lyle verschillende hoogtepunten geweest met Giraldo. Ze reden op kampioenschappen en maakte telkens stappen. Toch vertelt Lyle dat haar grootste hoogtepunt tot nu toe in 2017 was, toen ze Giraldo overkocht. “De dag dat ik hem kocht, is de beste dag van mijn leven tot nu toe. Hij is het eerste paard dat echt van mij is. Destijds was hij pas 6 jaar oud. Niet lang daarna werd ik met hem als eerste Ierse ruiter ooit geselecteerd voor het Wereldkampioenschap voor Jonge Dressuurpaarden. Ondertussen hebben we ons debuut in de Intermediaire 2 gemaakt, waar we direct ruim 69% scoorde. Het is echt een heel speciaal gevoel om een jong paard helemaal op te mogen leiden tot het hoogste niveau.”

Op naar de Grand Prix
De zware tour is dus al behaald door het duo, maar het ultieme doel is Internationaal Grand Prix, met als droom uitkomen voor het Ierse team. Gelukkig zijn ze goed op weg. “Giraldo is fantastisch en bijna helemaal klaar voor de Grand Prix. Maar eerst wil ik er voor zorgen dat hij vol zelfvertrouwen en met plezier de Intermediaire 2 doorloopt. Daar werken we nu dus aan. Ik heb altijd het gevoel gehad dat hij geboren was om Grand Prix te lopen, het voelt zo goed dat dit binnenkort werkelijkheid gaat worden”