Header website

Hoe is het nu met Newton’s Law?

Misschien wel een van de mooiste hengsten uit de collectie van Excellent Dressage Sales 2021 was Newton’s Law (In Style x Johnson). Deze opvallende 3-jarige hengst werd verkocht voor € 22.000,- aan een Nederlandse eigenaar en verhuisde vrijwel direct na de veiling naar de stal van dressuuramazone Ingrid Gerritsen. Met haar spraken we over de ontwikkeling die deze jonge, talentvolle hengst heeft doorgemaakt in de afgelopen maanden.

Onder het zadel super geconcentreerd
Ingrid Gerritsen: “Newton’s Law is in maart naar mij toe gekomen. Hij was toen nog niet zadelmak, dus heb ik hem de eerste maand door Lauw van Vliet zadelmak laten maken. Vervolgens ben ik zelf in het zadel gaan zitten en ben ik hem rustig gaan opleiden. Ondanks dat hij hengst is, is hij onder het zadel super  geconcentreerd. Er is veel te beleven op de accommodatie waar ik stallen huur, maar hij is altijd goed gefocust op mij. In de omgang kan hij wel meer ‘hengst’ zijn. Hij wil altijd even laten horen dat hij er is en kan dan flink imponerend zijn. Hij lijkt het prachtig te vinden dat iedereen naar hem kijkt. Toch heb ik nooit het idee dat hij moeilijk te handelen is en eenmaal op de poetsplaats is hij heel geconcentreerd op wat hij moet doen.”

Scores rond de 80% bij jonge paardencompetities
Ingrid: “Newton’s Law is natuurlijk nog heel erg jong, dus ik doe rustig aan met hem. Gemiddeld rij ik hem 3 à 4 keer in de week en dan maximaal 20 minuten, zodat hij rustig aan kracht kan winnen. En dat lijkt goed te werken voor dit paard. Hij heeft het afgelopen jaar al enorm veel aan kracht gewonnen en is erg veel ontwikkeld onder het zadel.

Dit zag je ook tijdens de enkele jonge paardencompetities die ik met hem heb gereden. Hij liep daar alle keren bovenin mee, ontving goede punten en kreeg positief commentaar op onder andere zijn knappe verschijning. Zo kwamen we aan de start bij de Prinsenstad Dressuur competitie voor jonge paarden en ook bij de Hövelers jonge paarden competitie (Pluvinel). Beide keren scoorde Newton’s Law rond de 80%. Daar ben ik natuurlijk heel blij mee. Stiekem is het mijn droom om ooit uit te komen op een WK jonge dressuurpaarden. Wellicht dat Newton ’s Law me een stapje dichter bij deze droom in de buurt kan brengen.”

Fantastisch karakter en makkelijk schakelen
Voorspellen wat de toekomst brengt voor Newton’s Law is door zijn jonge leeftijd nog moeilijk, maar dat het de moeite waard is om de hengst in het oog te houden staat vast. Ingrid: “De grootste kwaliteit van Newton’s Law is denk ik zijn karakter. Hij is zo verschrikkelijk makkelijk met alles. Onder het zadel laat hij zich super goed rijden. Daarnaast gaat schakelen hem heel natuurlijk af. Hij toont onder het zadel nu al dat hij over meerdere versnellingen beschikt en ik denk dat dit alleen maar beter kan worden. Als laatste is hij gewoon heel erg knap, wat natuurlijk in zijn voordeel is in de dressuurring.”